ARTISTER SOMMEREN 2025
Salg av billetter og pass til sommerens festival starter medio januar 2025
Anna Fedorova | piano
Fra Ukraina får vi i 2025 for første gang besøk av pianisten Anna Fedorova. Hun var den første musikeren som allerede 6 mars 2022 arrangerte en veldedighetskonsert for ofrene i krigen. Hun spiller verden rundt med symfoniorkestre, i recitals og på festivaler, og med sine 45 solo-opptredener i Concertgebow i Amsterdam blir hun spøkefullt karakterisert som deres huspianist. Hun har profilert seg på Rachmaninov og Scriabin, og hennes konsertinnspilling av Rachmaninovs andre pianokonsert har nå over 37 millioner visninger på YouTube. Men i Lofoten får vi høre blant annet høre henne i Chopins aller fineste verker, de fire Balladene.
Arvid Engegard | fiolin (kunstnerisk leder)
Arvid Engegård er en institusjon i norsk musikkliv. Hans kvartett - Engegårdkvartetten, vårt husband - feirer 20 år neste år. Kvartetten turnerer flittig hele Norge og i utlandet. Diskografien teller 20 utgivelser. Han dirigerer jevnlig alle landets orkestre. Med sin trio med trekkspill og bass spiller han alt fra klassiske perler til gammeldans og turnerer landet rundt. Han er også kunstnerisk leder for Engegårdkvartettens egen festival 1,2,3, der de i løpet av en helg fokuserer på én komponist. Han ser dessuten så mange kamper han kan med fotball-laget fra hjembyen, Bodø-Glimt.
Joachim Carr | piano
Med sine røtter fra Værøy, er Bergenseren Joachim Carr 1/8-dels Lofoting! Han liker seg da også godt i denne spektakulære regionen og deltok på festivalen første gang allerede i 2014. Da som vinner av Grieg-konkurransen i 2012. Han valgte da også Stamsund kirke til sitt solo-album med musikk av blant andre Liszt, Bach/Busono og Messiaen. Hos oss spiller han intet mindre enn Beethovens siste sonate, op. 111. Videre blir det fransk suite av Bach. Han skal også samarbeide med festivalens to norske folkemusikere. Og ikke minst blir det spektakulære saker i John Adams Halleluja Junction med Marc-André Hamelin!
Dénes Varjon | piano
Dénes Varjon er ved siden av Sir Andras Schiff Ungarns mest berømte pianist. Han besøkte festivalen i Lofoten første gang i 2015, og var i 2022 kunstnerisk leder for vår pianoutgave. Han var tilbake allerede i 2023, og vil i 2025 framføre Elgars pianokvintett med Engegårdkvartetten, Chopins fantasi i f-moll, op. 49 og Beethovens sonate i E-dur, opus 109. Som alltid blir det også musikk av Bartok.
Marc-André Hamelin | piano
Kanadiske Marc-André Hamelin tilhører verdenstoppen av pianister. Få behersker et så bredt repertoar. Han spenner fra Haydn, Mozart og Schubert til mer ukjent repertoar av Busoni, Alkan og Medtner. Men i sin diskografi på imponerende 90 innspillinger finner vi også jazzinspirert musikk og ragtime. Og ikke minst hans egen musikk. I Lofoten får vi høre han i Beethovens berømte og beryktede Hammerklaversonate, i Rachmaninovs vanvittig virtuose andre sonate, men ikke minst i hans egen store pianokvintett. Et aldri så lite høydepunkt blir Adams Halleluja Junctions med vår egen Joachim Carr.
Berit Opheim, sang
Berit Opheim er en av Norges fremste sangere med folkemusikken som viktigste område. Hun ble i 2023 tildelt Statens Kunstnerstipend for 10 år, og samme år nominert til Nordisk Råds Musikkpris. I 2023 ble hun også tildelt Hilmarprisen, og i 2024 fikk hun Folkemusikkprisen fra Norsk Senter for folkemusikk og folkedans. Opheim har en svært variert palett av musikalske uttrykk, og har utøvd både middelaldermusikk, tidlig barokk og samtidsmusikk. Hun har urframført mange verk i ulike genrer. Hun har undervist ved Griegakademiet, Norges Musikkhøgskole, Raulandsakademiet og flere andre steder, og samarbeidet med mange av Norges fremst utøvere, ensembler og orkestre. Opheim har deltatt i mer enn 50 innspillinger, flere av disse solo. I Lofoten fokuserer hun på folkemusikken.
Per Anders Buen Garnås, hardingfele
Per Anders Buen Garnås begynte å spille hardingfele allerede i 6-årsalderen, inspirert av onklene Hauk og Knut. Han har gått i lære hos spillemenn i ulike tradisjoner, men særlig fra Telemark. I dag er han blant Norges mest respekterte folkemusikere, og han har vunnet Landskappleiken hele 6 ganger, senest i 2024. Han medvirker på flere innspillinger, og for soloalbumene har han vunnet Folke-Larmprisen to ganger. I Lofoten vil han spille rotekte hardingfelelåter, og ikke minst originalene til flere av Griegs slåttebearbeidelser i op. 72.  Dette i en konsert der Joachim Carr spiller de samme bearbeidelsene.
Marmen Quartet | Strykekvartett
Johannes Marmen, fiolin
Laia Valentin Braun, fiolin
Bryony Gibson-Cornish, bratsj
Sinéad O'Halloran, cello
Marmen Quartet har sitt navn etter sin svenske primarius, Johannes Marmen. De slo for alvor gjennom i 2019, da de vant konkurransene både i Bordeaux og i Banff, Canada. De har blitt møtt med den største entusiasme av kritikere, og har høstet lovord som "den beste framførelse av Haydn jeg har opplevd". I Lofoten får man høre dem i nettopp Haydn. Mer wienerklassisk blir det i Mozarts Dissonanskvartett. Men de varter også opp med Ravels eneste kvartett, en perle i repertoaret.
Trio Con Brio Copenhagen | pianotrio
Jens Elvekjær, piano
Soo-Jin Hong, fiolin
Soo-Kyong Hong, cello
Trio Con Brio har gjestet Lofoten flere ganger, og har alltid imponert både publikum og arrangør slik at de umiddelbart har blitt invitert tilbake. De er utvilsomt blant verdens mest etterspurte pianotrioer. Sommeren 2025 får man høre dem i trioer av Franz Schubert og Rebecca Clarke, og i samspill med andre festivalmusikere musikk av Josef Suk og Peter Tsjaikovsky.
Engegårdkvartetten
Arvid Engegård, fiolin
Laura Custodio Sabas, fiolin
Juliet Jopling, bratsj
Jan Clemens Carlsen, cello
Engegårdkvartetten, der vår kunstneriske leder Arvid er primarius, har vært vårt husband siden kvartetten ble etablert i 2005. Med sitt fysiske utspill og store engasjement har de begeistret publikum over hele Europa. Kvartetten har sammen med Vertavo og Oslo Strykekvartett betydd mye for kammermusikken i Norge gjennom etableringen av Oslo Quartet Series. De har en variert diskografi, og er i ferd med å fullføre innspillinger av samtlige kvartetter av Mozart. I sin egen festival 1, 2, 3 i Oslo har de over en helg fokus på én komponist. I Lofoten spiller de Brahms sin a-mollkvartett og den helt nye Ice av engelske John Anderson. Men som alltid deltar de i mange ulike festivalensembler, og cellisten - Jan Clemens Carlsen - spiller i år Griegs cellosonate sammen med Joachim Carr.
Gerhard-kvartetten
Lluís Castán, fiolin
Judit Bardolet, fiolin
Miquel Jordà, bratsj
Jesús Miralles, cello
Gerhard-kvartten kommer fra Barcelona og har tatt sitt navn etter den katalanske komponisten Robert Gerhard, en markant skikkelse i spansk musikkliv før Franco. Kvartettens medlemmer har kjent hverandre siden de var barn og delte interessen for musikken. Tidlig bestene de seg for at kvartett var det beste de kunne gjøre sammen. I dag er de trygt etablert i den klassiske verden, og har siden starten i 2014 kommet med fem kritiker-roste utgivelser. De kommer til Lofoten gjennom prosjektet MERITA, og opptrer en rekke ganger både i vårt hovedprogram og et sideprogram av offentlige og private konserter.
Goldberg-kvartetten
Jingzhi Zhang, fiolin
Giacomo Lucato, fiolin
Matilde Simionato, bratsj
Martino Simionato, cello
Goldberg-kvartetten deltar hos oss gjennom det store europeiske samarbeidsprosjektet MERITA ( se nærmere under "Om festivalen"). Denne unge, italienske kvartetten - etablert 2021 - har allerede markert seg godt i Europa, og ble i år valgt til det beste, unge ensemble av italienske musikk-kritikere. Året før vant de konkurransen i Nicosia. I sesongen 24/25 turnerer de flere land i Europa, og skal også til flere land i Asia. De er snart ute med sine første plateutgivelser med Mozart, Brahms og Ravel. I Lofoten gir de hovedsakelig konserter i forkant av festivalen, men har egen konsert på åpningsdagen og spiller på åpningskonserten.