Nyheter

Lanserer eget kvartettseminar

I forbindelse med Lofoten Pianofestival 2022 introduseres et eget kvartettseminar for unge strykekvartetter. Seminaret gjennomføres i Henningsvær, men kvartettene får også sine egne konserter under festivalen.

Det første kvartettseminaret ledes av den norske cellisten Bjørg Lewis. Hun er godt kjent som en del av strykekvartetten Vertavo. Ved siden av å undervise på Norges Musikkhøyskole er hun også en mentor og motor for det norske kvartettmiljøet. Hun har derfor også god oversikt over unge strykekvartetter både innenfor og utenfor Norge.

Strykekvartettene som kommer til seminaret i Lofoten er alle i ung alder, men allerede i full fart inn i robuste karrierer. Seminaret har som formål å utvikle musikerne, men også hjelpe kvartettene videre. Miljøet i Henningsvær er å se på som en perfekt plattform for både kompetanse og nettverk.

– Bjørg kommer til å ha daglige klasser med kvartettene hvor de får profesjonell oppfølging. I tillegg blir kvartettene en del av miljøet under festivalen. Vi spiser, reiser, og spiller sammen en hel uke. For kvartettene er dette også en genuin mulighet å få vise seg frem, knytte kontakter, og ikke minst utvikle seg på, sier daglig leder Knut Kirkesæther.

Den klassiske musikkens Lamborghini

Selv om festivalen alltid har hatt strykekvartetter sentralt i programmet er kvartettformen stadig mer å høre. Den utfordrer publikum, utøvere og komponister på en helt annen måte enn mye annen musikk.

– Strykekvartetten representerer den ypperste måten å fremstille musikk i samspill på. I en god kvartett er alle musikerne på solistnivå, samtidig som de aldri kan fremstå som solister. De frembringer musklene til et orkester samtidig som de har lettheten til en solist. Litt som en sprek Lamborghini, smiler Kirkesæther.

Dette er kanskje også grunnen til at kvartettmusikken ofte står som det største som er skrevet av våre fremste komponister.

En satsning for de yngre

Allerede i 2019 ble festivalpublikumet kjent med den unge strykekvartetten Sonoro. Dette var på mange måter starten på det som nå blir en ny integrert satsning under festivalen.

Det er heller ikke tilfeldig at det nettopp er kvartetter som er i søkelyset. Stadig flere unge søker seg til, eller starter egne kvartetter. Bare i Norge har Oslo Quartet Series bevist at strykekvartetten er i oppsving – og kvaliteten kommer deretter.

– Selv om vi alltid vil trenge gode solister og gode orkestermusikere, dukker kvartettformen stadig oftere opp som et attraktivt alternativ midt mellom. Her er hver utøver solist, samtidig som det stilles høye krav til samspill, forklarer Kirkesæther.

Seminar starter samtidig som festivalen hvor første seminar dag er allerede mandag 11. juli. I tillegg til seminarprogram på dagtid arrangeres det kortere konserter hvor også publikum kan bli godt kjent med dem.

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest

Kontakt oss

Daglig leder

Knut Kirkesæther
E-post: knut@lofotenfestival.com
Telefon: +47 913 98 640

Arrangement | Marked

Christian Winther Farstad
E-post: christian@lofotenfestival.com
Telefon: +47 952 22 640

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest
Tokerudberget 15
N-0986 OSLO

Org.nr.: 992 039 256