Konsertflygler i Lofoten

8. Meieriet Kultursenter: Steinway & Sons model D, 2017

Høsten 2016 var Meieriet Kultursenter under bygging, med en forventet åpning i 2017. Det var fortsatt ikke tatt noen beslutning omkring eget konsertflygel i huset. Samtidig var festivalens venneforeningen på sin faste tematur – denne gang til Berlin – med Knut Kirkesæther som reiseleder. Det var under en omvisning i konserthuset til Berliner-Filharmonien ideen gikk fra tanke til handling.

Festivalens egen pianotekniker – Thomas Hübsch – er ansvarlig for orkesterets ca. 20 flygler som til enhver tid befinner seg i konserthuset. En omvisning i verkstedet hans ble avrundet av en overraskelseskonsert med Georgy Tchaidze. Han spilte da på en Steinway & Sons model D som Thomas nettopp hadde renovert. Instrumentet var derfor i topp stand – og klart for salg for kun €60.000,-. Dette tilsvarte den gang godt under halvparten av et nytt.

Kirkesæther ba Thomas pent om å vente med å selge instrumentet inntil saken i Meieriet Kultursenter var avklart. I kommunestyret var det selvsagt interesse, men ingen penger. Budsjettsprekkene var mange og store, og flere politikere mente at huset i første omgang måtte klare seg uten konsertflygel.

Festivalen leder an

Under et styremøte i Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest ble det vedtatt å starte nok en innsamlingsaksjon for formålet. Styret la 50.000,- i potten og startet aksjonen. Ambisiøst nok var målet å samle inn pengene før åpningen av huset, mai 2017.

Dessverre kom innsamlingsaksjonen i konkurranse med Meieriets egen aksjon for innkjøp av stoler til storsalen. Festivalen ble derfor høflig, men bestemt bedt om å avslutte aksjonen. På det tidspunktet var aksjonen kommet halvveis, ikke minst på grunn av en større donasjon fra Vestvågøy Musikkråd.

Kultursenteret åpner – med eget konsertflygel

Etter et nytt styremøte i Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest ble det sendt forespørsel om ikke Vestvågøy Kommune selv kunne bake inn de 300.000,- som da manglet. Beslutningen satt langt inne, men til slutt kom det en bevilgning på 350.000 som også skulle dekke frakten fra Berlin. I prisen var det også beregnet reise og opphold til Thomas Hübsch for å klargjøre flygelet til innvielsen i mai.

Påsken 2017 ble instrumentet kjørt fra Berlin til Lofoten med et innleid transportbyrå. Frakten kom på 30.000,-.

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest tok det nye konsertflygelet i bruk for første gang under festivalens åpningskonsert 10.juli 2017. Flygelet hadde da en betydelig rolle, og ble mer enn godkjent av både artistene og publikum.

konsertflygel

Kontakt oss

Daglig leder

Knut Kirkesæther
E-post: knut@lofotenfestival.com
Telefon: +47 913 98 640

Arrangement | Marked

Christian Winther Farstad
E-post: christian@lofotenfestival.com
Telefon: +47 952 22 640

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest
Tokerudberget 15
N-0986 OSLO

Org.nr.: 992 039 256