Det Norske Kammerorkester for første gang i Meieriet Kultursenter

Fredag 11. oktober  var det duket for en stor begivenhet i Meieriet Kultursenter. Det Norske Kammerorkester har vært en av landets fremste eksportartikler siden midten av 70-årene. De har turnert verden rundt og opptrådt med noen av de mest anerkjente klassiske musikere. Leif Ove Andsnes var i flere år en fast samarbeidspartner. Denne kvelden var det rigget for deres første besøk i Meieriet.

Solist Tine Thing Helseth

En like stor begivenhet var at de denne gang hadde med seg en verdensberømt solist, den norske trompetisten Tine Thing Helseth. Hun besøkte Vestvågøy for første gang. Tine ble internasjonalt kjent da hun i 2006 vant andrepris i Eurovision Young Musicians Competition. I 2016 satt hun i juryen for samme konkurranse. Tine er en av ytterst få norske klassiske musikere som er nominert til en Grammy.

Dirigenten på  turneen, som foruten Leknes går til Narvik, Harstad og Bodø, var en kjenning her i Lofoten, Arvid Engegård.

Program med stor spennvidde

Denne fredagskvelden fikk vi oppleve et gnistrende samspill med nytt og gammelt i frodig blanding. Albinonis trompetkonsert måtte dessverre gå ut ettersom Tines piccolotrompet brøt sammen under første konsert. I stedet fikk publikum tre stykker av Edvard Grieg, arrangert for trompet og strykere.  

«For trompet og strykere» (2017) – kveldens hovedutfordring for Tine – av den Oscar-vinnende komponisten Elliot Goldenthal, er spesielt skrevet for Tine. Komponisten er mest kjent for originalmusikk for filmer som Frida og Batman Forever. Hans tonespråk består ofte av mystiske, dramatiske klanger, og i dette verket gir Goldenthal solisten kunstnerisk frihet til å improvisere, noe som ga rom for både dypsindig refleksjon og leken virtuositet.  

Kammerorkesteret briljerte også med et program med stor spennvidde og bød på kjente, ikoniske verk som Bachs Brandenburgkonsert nr. 3, Samuel Barbers vidunderlige vakre Adagio for strykere og til slutt Bartoks Divertimento for strykere som henter inspirasjon fra den flotte ungarske folkemusikken. Under Arvid Engegårds ledelse, ble dette geniale mesterverket framført på en svært overbevisende måte. Arvid har da også innstudert dette verket med Sandor Vegh, den ungarske fiolinisten som kjente Bartok godt.

Tine Thing Helseth er ingen diva, men jobber ofte med unge blåsere. Samme dag som konserten, møtte hun lokale messingblåsere for å innstudere en fanfare til åpningen av programmet.

Blåserne kom fra korpsmiljøene i Lofoten, Sortland og Stokmarknes, totalt 11 personer. Disse hadde hatt egne øvelser på forhånd, og møttes noen timer før konsert med Tine for å lære mer om blåserteknikk.

Konserten var et samarbeid mellom Meieriet Kultursenter og Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest, et samarbeid som har pågått siden senteret åpnet i 2016.

KategorierUkategorisert