Steinway nr. 10 i Lofoten – til Svolvær Kirke

I forrige uke ble det sendt ut pressemelding i forbindelse med vårt innkjøp av nytt flygel til Svolvær Kirke. Les gjerne om innkjøpet i lokalpressen:

Våganavisen 26.11.19 (abonnent)
Lofotposten 27.11.19 (abonnent)

Styret i Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest vedtok nylig å gå til innkjøp av et konsertflygel av typen Steinway & Sons Model D. Dette blir det 10. i rekken siden 2007. Instrumentet plasseres i Svolvær Kirke hvor det kan brukes hele året.
– Det er veldig bra at vi endelig får et konsertflygel i verdensklasse også i Svolvær Kirke, sier en stolt Knut Kirkesæther (daglig leder).

Med flygelet i Svolvær kirke, finnes det nå hele 10 konsertflygler av typen Steinway & Sons i Lofotens kirker og kultursaler. Det er en situasjon som er unik og har blitt lagt merke til også i Steinways ledelse i Hamburg.

– Flygelsituasjonen i Lofoten er ikke til å fatte. Jeg har spøkefullt kalt det for svart magi. Det er en luksus for festivalen vår å slippe å frakte rundt på instrumenter i like stor grad som tidligere, og vi er helt avhengige av instrumenter på dette nivået for å gjennomføre konsertene våre. Svolvær Kirke er en av de beste lokalene rent akustisk, og det har vært et savn å ikke kunne ha flere konserter der, sier en glad daglig leder.

Et instrument av ypperste kvalitet

Steinway & Sons har blitt en bransjestandard når det kommer til konsertflygler. De er fast inventar i de fleste større konserthus verden over. Dette gjør også at de fleste pianister foretrekker å spille på nettopp disse instrumentene. De vet hva som møter dem, så lenge de er godt vedlikeholdt. Svolvær Kirke får den største versjonen fra Steinway & Sons, en Model D. Med sine 274 cm har instrumentet kraft og fylde nok til å fylle store konsertsaler, og er derfor perfekt i en kirke som den i Svolvær.

I videoen under prøvespiller Christian Ihle Hadland det nye flygelet i Oslo. Som kunstnerisk leder for Lofoten Pianofestival 2020 ser han frem til å spille Goldbergvariasjonene igjen under sommerens festival.

Start video

Instrumentet er opprinnelig fra 1970, men har vært gjennom en total renovering. Selv om instrumentet fremstår som nytt, er det betydelig redusert i pris. Det er likevel flere pianister som liker de litt eldre instrumentene bedre, og denne perioden betraktes som gullalderen hos Steinway & Sons.

– Det var den gang enda tillatt med elfenben på tangentene, noe som er langt bedre enn dagens kunststoff. Dette gjelder for øvrig flere av instrumentene vi nå har i Lofoten som vi får svært gode tilbakemeldinger på hver sommer, sier Kirkesæther.

Festivalens andre konsertflygel

Flygelet i Svolvær Kirke blir det andre i rekken som er eid av Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. Fra før av eier festivalen et tilsvarende konsertflygel i Henningsvær Kirke som ble kjøpt inn i 2017. Også dette er en eldre modell (fra 1890) som er renovert fra innerst til ytterst. De øvrige konsertflyglene i Lofoten eies av lokalene de er plassert i.

– Det viktigste for oss har vært å få flere instrumenter til Lofoten. Flygelynglingen er først og fremst et resultat av et enormt engasjement fra ildsjeler i regionen. Det aller meste av midlene er resultater av innsamlinger. Selv om vi også har bidratt litt økonomisk til flere av disse prosjektene, er det jo ekstra stas for oss å også eie instrumenter selv. For oss er dette en god investering for festivalen, men også en fin måte å gi noe tilbake til regionen og alle som har stått på for oss siden oppstarten, sier Kirkesæther.

Håper på enda mer klassisk musikk i Svolvær Kirke

Gjennom sine 15 år har Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest gjennomført kun et fåtall konserter i Svolvær Kirke. Fremover vil kirken bli en fast del av festivalens hovedprogram. Men konsertflygelet er tilgjengelig for kommunens musikkliv året rundt.

– Som kanskje en av de beste konsertkirkene i Lofoten håper vi flygelet kan bidra til mer aktivitet, også utenom festivalen vår, sier Christian Winther Farstad, markeds- og arrangementsansvarlig i Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest.

Erfaringene med de øvrige instrumentene er at de ikke bare dekker festivalens behov, men tiltrekker seg flere andre konserter, også for folk utenfor Lofoten.

– Det er ikke helt tilfeldig at Leif Ove Andsnes velger seg Buksnes Kirke når han kommer i januar. Han er svært begeistret for nettopp dette instrumentet som ble kjøpt i 2018. Like etter kommer også pianisten Joachim Carr til Stamsund Kirke for å spille inn plate på flygelet der. I tillegg brukes instrumentene hyppig av både lokale og regionale musikere som holder små og større konserter, sier Farstad.

Det nye flygelet vil stå klart i Svolvær Kirke allerede før jul. Festivalens faste pianotekniker kommer fra Tyskland til Lofoten i januar og justerer instrumentet i forhold til nytt klima og lokale.

– Vi må ikke glemme at kirken også får et instrument i verdensklasse til gudstjenester, bryllup og begravelser. Det eneste vi mangler nå er et nytt orgel i Svolvær. Når dette er på plass, kan Svolvær Kirke virkelig bli en konsertkirke av det helt unike slaget – ikke bare for Lofoten, sier Farstad med et smil.

Siste nytt

Nytt piano på plass i Valberg Kirke

Pianoet på plass i Valberg Kirke. Et år etter at innsamlingsaksjonen startet, står det skinnende, nye pianoet i Valberg kirke på plass. Det har på langt

Venneforeningens temareise 2019

Venneforeningen til Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest består av ca. 70 antall medlemmer. Foreningen er festivalens nærmeste støttespillere og ambassadører gjennom hele året. Medlemskapet gir medlemmene en

Intervju med Christian Ihle Hadland

I 2020 gjennomføres fjerde utgave av Lofoten Pianofestival. Karakteristisk for pianofestivalen er at kunstnerisk leder skiftes for hver gang. I 2018 var vi heldige å