Om Festivalene

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest og Lofoten Pianofestival har som formål å bringe et variert program for klassisk musikk – fremført av internasjonale artister på høyt nivå – til hele Lofoten. Festivalene arrangeres annethvert år. I tillegg arrangeres en rekke mindre klassiske konserter gjennom hele året i Lofoten.

Les programhistorien til festivalene her.

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest så sitt lys i 2004 som Norges nordligste kammermusikkfestival. Festivalen har etablert seg som en institusjon i Nord-Norge med sine årlige arrangementer. Med sitt høye kunstneriske nivå har festivalen også gjort seg bemerket internasjonalt.

Med initiativtakerne Knut Kirkesæther og Arvid Engegård i spissen, ble Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest for første gang gjennomført i 2004. I 2005 ble festivalen organisert som en stiftelse med Knut Kirkesæther, Arvid Engegård og Vågan Kommune som stiftere. Festivalen drives fortsatt med Knut Kirkesæther som daglig leder og Arvid Engegård som kunstnerisk leder.

I 2019 feiret festivalen sine første 15 år. Hennes Majestet Dronning Sonja sto for den offisielle jubileumsåpningen. Dronningen har tidligere besøkt festivalen flere ganger.

Internasjonalt Nivå i Lofoten

Programmet til både kammermusikkfestivalen og pianofestivalen skreddersys med både bredde og variasjon – av beste kvalitet. Festivalens kunstneriske leder inviterer ca. 15-20 internasjonale artister, kvartetter, ensembler og orkestre. Disse er utgangspunktet for festivalens ca. 15-20 konserter.

Bortsett fra åpningskonserten og finalekonserten – som legges opp som større festkonserter – gjennomføres normalt to fulle konserter hver kveld. I tillegg er det flere formiddagskonserter samt mindre arrangementer under festivalen.

Lofoten Pianofestival

I 2004 var det ikke et eneste konsertflygel å oppdrive i Lofoten. Som en konsekvens av festivalen, er det i dag hele 10 konsertflygler av typen Steinway & Sons tilgjengelig i Lofoten. Dette dannet grunnlaget for å starte Lofoten Pianofestival i 2014. Dette ble for øvrig Norges første pianofestival.

Les om Lofotens konsertflygler her.

Lofoten Pianofestival på kort tid fått stor anerkjennelse, også internasjonalt. Like før åpningen i 2018 rangerte magasinet Pianist festivalen som den tredje beste i Europa, over flere prestisjefylte festivaler.

Formatet på festivalene er ganske like. Den største forskjellen fra kammermusikkfestivalen er naturligvis fokuset på pianoet i programmet. På det meste har det vært fremført konserter for opptil fire konsertflygler samtidig. Pianofestivalen har heller ingen fast kunstnerisk leder, men rullerer denne rollen hver gang. Tidligere har Jean-Efflam Bavouzet, Bertrand Chamayou og Christian Ihle Hadland hatt dette ansvaret. I 2022 er det Denés Varjon som er kunstnerisk leder for festivalen.

Lofoten Pianofestival gjennomfører en egen Steinway Prize Winner Concert i samarbeid med Steinway & Sons. Les mer om samarbeidet her.

Les mer om Steinway & Sons her.

Opplev Lofoten med KLassisk Musikk

Til forskjell fra mange andre internasjonale musikkfestivaler har ikke Lofoten store konserthus hvor alt kan foregå. I tillegg til Lofoten Kulturhus (Svolvær) og Meieriet Kultursenter (Leknes) brukes derfor flere av Lofotens mange kirker. I tillegg har flere konserter blitt arrangert utendørs, deriblant en større konsert i Trollfjorden 2015.

I tillegg til den klassiske musikken, er også festivalene en mulighet til å oppleve Lofoten. Stadig flere kommenterer at reisen mellom konsertene i seg selv er en viktig del av festivalen. Dette har også gjort at flere kommer reisende langveisfra til festivalene. Stadig flere utenlandske reiseaktører arrangerer musikkreiser til Lofoten for å kombinere førsteklasses konserter med de fantastiske omgivelsene.

Flere internasjonale aviser og magasiner har fattet interesse for kombinasjonen. New York Times, Financial Times og El Pais har alle skrevet om festivalen.

Les mer om Lofoten som reisemål ved å besøke Destination Lofoten og VisitNorway.

Publikum anbefales å ha egen transport under festivalen da konsertene arrangeres med store avstander.

Det er i dag flere reiseleverandører som jevnlig tilbyr pakkereiser til festivalen. Les mer her: